Aerosoltherapie voor paarden

Diverse luchtwegaandoeningen zijn erg vervelend voor een paard. Het zorgt mede voor tegenvallende prestaties. Na een diagnose kan een behandelingsplan ten uitvoer worden gebracht om het probleem te verhelpen. Er zijn diverse behandelingstrajecten beschikbaar.

Soorten luchtwegaandoeningen en behandelingen:

● Als er sprake is van luchtwegaandoening door een infectie wordt het paard vaak ondersteund om de verwekker te verwijderen. De overige paarden worden beschermd tegen infectie.

● Als er afwijkingen in de bovenste luchtwegen geconstateerd zijn worden therapeutische behandelingen overwogen. Dit kunnen ingrepen zijn die van medische aard zijn maar ook trainingen of chirurgie.

● Moeilijkheden in de onderste luchtwegen vergen aanpassingen in de omgeving van het paard alsmede medische behandelingen.

Ventilatie in de stallen
Het is van groot belang om aandacht te besteden aan een goede ventilatie. Door een goede ventilatie toe te passen voorkom je een hoop problemen. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk stofdeeltjes in de stal aanwezig zijn. Stofdeeltjes verminder je aanzienlijk door niet te vegen of te strooien met het paard in de stal. Zorg voor een schone rijbaan zodat de omgeving zo zuiver mogelijk blijft. Let erop stofvrij voer te geven zoals gestoomd hooi. Gestoomd hooi zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels verwijderd worden. Het zorgt ervoor dat de kans op paardenastma naar beneden gaat. Paarden vinden gestoomd hooi heerlijk om te eten.

Aerosoltherapie
Zodra een aandoening de longen van het paard bereikt is behandeling, middels medicatie, erg lastig. Hiervoor is aerosoltherapie in het leven geroepen zodat de medicatie de longen kan bereiken. Deze vorm van therapie wordt al geruime tijd bij mensen met succes toegepast. De medicatie wordt middels een vernevelaar afgegeven zodat de werkzame stoffen het probleem aan kunnen pakken. Door deze gerichte methode is een kleinere hoeveelheid nodig waardoor bijwerkingen aanzienlijk verminderen. Er zijn meerdere behandelingen nodig om de longen weer gezond te krijgen.

Er zijn twee soorten aerosoltherapie: een actieve en een passieve. De actieve soort maakt gebruik van een verspreidingsmechanisme genaamd SMI (soft mist inhaler). Hierbij wordt het middel in een ruimte verspreidt waarna het paard dit inademt. De passieve soort maakt gebruik van een vernevelaar. Hierbij worden deeltjes in de vernevelaar gebracht die het paard inademt middels een masker om de neus.

Kijk voor meer informatie op https://sportpaardenarts.nl/nl/voor-eigenaren-home/